Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kalafiorem na razowym cieście
Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.
Pora cienko siekamy i dusimy na maśle z odrobiną oleju.
W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się. Wtedy dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, sporo pieprzu oraz starty ząbek czosnku i gotujemy cały czas mieszając aż sos stanie się gęsty.
Na ciasto wylewamy sos wymieszany z duszonymi porami i rozkłóconymi jajkami. Układamy w nim różyczki kalafiora.
Zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.