Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • NA FARSZ

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • twaróg

    500 g
  • cebula

    2-3 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mięta ekspresowa

    2 saszetki
  • woda

    400 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

18.02.2012 16:24
nasze ulubione

rjustysia

18.02.2012 13:49
ech, pyszności :)

ewelinapac

06.11.2011 10:39
moje ulubione

marcia71

25.09.2011 00:48
uwielbiam ruskie

agnieszka214

11.04.2011 09:16
pycha

accee

28.02.2011 22:06
Polecam

ZEWA

06.02.2011 15:05
ha, ha ja też

pioge7

06.02.2011 09:34
uwielbiam takie pierogi

ZEWA

06.01.2011 22:21
dzięki

gosia47-47

06.01.2011 12:20
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat