Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto - Wulkan czekoladowo-miętowy
Margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao, wlewamy 5 łyzek wody, mieszamy i studzimy. Do wystudzonego dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i mieszamy a na koniec dajemy pianę z białek. Pieczemy w tortownicy w 170 stopniach przez ok 30 minut. Ciasto wyrasta w kształcie wulkanu.
Masa:
Do przygotowania masy używam czekolady miętowej teravita.Śmietankę przelewam do garnka, dodaję pokruszoną czekoladę i lekko podgrzewam do rozpuszczenia, nie wolno zagotować. Po całkowitym rozpuszczeniu ochładzam, a następnie wstawiam do lodówki na ok. 4 godziny.Następnie rozpuszczan żelatynę w niewielkiej ilości wody i również chłodzę. Masę śmietanową ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę. Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy masą.Trochę masy zostawiamy i dekorujemy z wierzchu.Można posypać posypką czekoladową i wiśniami z likieru.
Schłodzić w lodówce.