Regionalna zupa chrzanowa

Regionalna zupa chrzanowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg żeberek wędzonych

    30-50
  • dkg kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej

    30
  • marchewki

    2
  • pietruszka korzeń

    1
  • korzenie chrzanu

    1-2
  • z jednej cytryny

    sok
  • ml kwaśnej, wiejskiej śmietany

    200
  • liście laurowe+4 ziarenka ziela angielskiego+kilka ziaren pieprzu

    2
  • czubata łyżka suszonego majeranku

    1
  • czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia

    1
  • jaj na twardo

    kilka
  • pęczek szczypiorku

    1
  • sól, cukier, pieprz mielony

    do smaku:
  • seler

    1 mały korzeń
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrowska zupa chrzanowa to regionalna potrawa wielkanocna z woj. łódzkiego, z gminy Kiełczygłów - wpisana na listę produktów regionalnych.

Nie wiem na ile dokładnie udało mi się ją przygotować, ponieważ stara receptura jest ściśle chroniona. Podobno najlepszy chrzan uprawia się właśnie w woj. łódzkim, nad Wartą. Żeberka i kiełbasę wkładamy do garnka. Dodajemy oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na niedużym ogniu 1-1,5 godziny. Wywar przecedzamy, żeberka obieramy, kości zje zaprzyjaźniony pies a mięso siekamy drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyszczamy dokładnie, myjemy i obieramy. Ścieramy na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mąkę roztrzepujemy z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlewamy do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4-5 min. gotowania dodajemy chrzan, zagotowujemy ponownie i doprawiamy zupę cukrem, pieprzem i ew. solą. Śmietanę rozrabiamy z 0,5 łyżeczki soli, hartujemy niewielką ilością wywaru - wlewamy do zupy - już nie gotujemy. Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy \"wkładkę\" gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu aby każdy biesiadnik mógł ją sobie zaostrzyć w/g upodobań. Można ją przechowywać 2-3 dni bez obawy, że skiśnie ponieważ chrzan zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:38
druga się utopiła pewnie, biedaczka

Smaczna_B

30.10.2013 16:45
a gdzie te połowki jajek , tu jest tylko jedno jajko

Agnieszka/picola

13.04.2012 23:42
podoba mi się

ziutula

23.12.2011 23:51
u mnie babcia kaszubka robiła podobną z jajkiem i kiełbasą - taki fałszywy żur...

Bart

04.02.2011 18:49
lubię takie zupki

MAŁY

13.12.2010 10:06
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat