Zapiekanka szpinakowo-serowa

Zapiekanka szpinakowo-serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    300 g
  • szpinak świeży lub mrożony

    300 g
  • śmietanka 22%

    200 ml
  • ser biały

    200 g
  • ser pleśniowy lazur

    150 g
  • czosnek ząbki

    5 szt.
  • sól

  • pieprz

  • kurkuma

  • masło

  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Szpinak poddusić na maśle ze szczyptą soli i pieprzu. Ser żółty i lazur zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ser biały rozdrobnić z misce. Dodać makaron i szpinak.Zamieszać, po czym dodać cały lazur i 2/3 żółtego sera. Wcisnąć czosnek, doprawić szczyptą soli, pieprzu i kurkumy do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, obsypać lekko bułką tartą. Przełożyć masę, przysypać pozostałą częścią żółtego sera. Zapiekać godzinę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Następnie zdjąć pokrywę zapiekać jeszcze 15 minut, żeby ser na wierzchu się przyrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat