Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z łososiem
Przygotowujemy zaprawę do ryżu : mieszamy 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon z 5 płaskimi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami soli.
Namoczony ryż odcedzamy i wsypujemy do garnka zalewamy wodą o objętości suchego ryżu. Gotujemy aż się woda zagotuje i przestawiamy na najmniejszy palnik na mały gaz. Gotujemy pod przykryciem 15 minut i ostawiamy na kolejne 15 minut z gazu nie podnosząc pokrywki.
Po tym czasie dodajemy zaprawę i mieszamy ryż. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Na macie bambusowej układamy listki alg morskich i na to na 2/3 powierzchni układamy letni ryż i na środku nakładamy w małych ilościach wasabi, a następnie ogórek pokrojony na bardzo wąskie paski i łososia pokrojonego w paski. Zawijamy i kroimy na kawałki o średnicy 2,5 cm.