Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintny tort kokosowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier 25 dag
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana kremówka 850 ml
likier kokosowy 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
wiórki kokosowe 15 dag
zagestnik do smietany 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintny tort kokosowy

1. jaka rozbić, oddzielić zółtka od białek. Białka ubić z połową cukru na sztywną, lśniącą pianę. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia- małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównać wierzch. piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 krążki. Każdy skropić likierem kokosowym. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawic na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu.
3. Ubić na sztywno 600 ml śmietany z pozostałym cukrem. Połączyć z żelatyną. Tężejący krem wymieszać z 12 dag wiórków kokosowych. Biszkoptowe krążki przełożyć kremem kokosowym. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
4. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Wymieszać z pozostałymi wiórkami kokosowymi, posmarować nią wierzch oraz boki tortu. Ponownie wstawić tort do lodówki na 2 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.12.2013 10:18
pyszny torcik
Marta1986 30.12.2011 12:34
smaczne:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak