Jajka faszerowane Pyzy

Jajka faszerowane Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaj kurzych

    6-8
  • ogórki konserwowe

    2
  • dkg szynki np. staropolskiej

    5-8
  • łyżki gęstego majonezu

    2
  • czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku

    2-3
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • 1-2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu

    do panierowania:
  • kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny...

    do przybrania:
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać środek starając się nie pokruszyć skorupek. Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć. Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni. Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać w/g uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fictor123

05.12.2011 07:55
super

bernadetta2

21.03.2011 09:49
dobre robiłam

Joanna108

08.10.2010 08:55
bardzo fajny i apetyczny pomysł .... może wypróbuję na urodzinki córki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat