Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • 1 łyżeczka soli

  • 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki)

  • oliwa

    2 łyżki
  • 180 ml mleka (ale mozna użyć wody to chyba nawet lepiej)

  • mięso mielone wołowe

    250 g
  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • ząbek czosnku

  • słodka i ostra papryka mielona

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do tego przpeisu podchodziłam kilka razy i wczoraj byłam bliska ideału, prawie wyszło. Pamietałam smak sprzed 7 lat pierogów jakie zaserwowała nam znajoma bułgarka tureckiego pochodzenia (czy tez turecka bułgarka, w kazdym razie pochodziła z mniejszosci tureckiej mieszkajacej w Warnie) ale nie pamietałam jak je robiła.

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.

Farsz łącze składniki. Zagniatam.

Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade troche farszu, pamietajac zeby rozłozony był szeroko ale nie grubo, bo sie nie ugotuje w srodku pieroga. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z farszem przykrywam ciastem zalepiam koncowki odkrawam talerzykiem. (idealne kształty jak pieróg jeszcze mi nie wychodziły musze nad nimi popracowac).

Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki. a mieso w srodku ugotowac sie. Sa pyszne na cieplo i zimno, z sosem np tzatziki. Mi wyszło 10 sztuk.

Nad sama struktura i konsystencja ciasta musze jeszcze popracowc, nie wiem czy nei lepsze wyjdzie z uzyciem ciepłej wody, niz mleka oraz z prwdziwymi drożdzami, ale to nastepnym razem sprawdze. W kazdym razie smak sobie przypomniałam i to jest prawie to co serwowała nam Zorka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnyeshka

05.04.2012 08:14
smakowicie wygladaja

Sarenka

29.01.2011 16:49
Bardzo apetyczne.

wedith1

13.11.2010 09:11
Bardzo ciekawe:)

IZABELA29

21.10.2010 09:50
super się prezentują .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat