Kiszona kapusta w beczce

Kiszona kapusta w beczce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól - 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty

  • cebule

    4
  • jabłka

    3 szt
  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • koper

  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm. Na dno beczki wrzucamy jabłka. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza. W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. W czasie ubijania
kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczac sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody.

Na koniec kapuste przykrywamy liscmi kapusty, przywalamy czyms ciężkim, powinien byc np granitowy kamień, zakrecamy beczkę i odstawiamy do
pomieszczenia o temperaturze 18-22 st.C na ok 10 dni. po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C. w ciemne miejsce. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta moze stac sobie przez cala zime i cieszyc nasze kubki smakowe :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andzia123

28.06.2012 11:24
rewelacja

angelika14

26.03.2012 10:46
świetny przepis - łatwy i dający satysfakcję ze smaku

Sarenka

03.02.2011 15:47
Moja babcia robila kiedys taka kapustke. Wszyscy podjadalismy :)

buksiak12

04.09.2010 13:23
super

buksiak12

04.09.2010 13:23
super

Dorota71

04.09.2010 09:12
mniam

Dorota71

04.09.2010 09:11
mniam

Emilia22

04.09.2010 08:26
ciekawy przepis

Emilia22

04.09.2010 08:26
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat