Przepis i sposób przygotowania na: Zuppa Inglese
Wymieszać mąkę kukurydzianą z 70 ml mleka. Jajka ubić z cukrem, dodać skórkę z cytryny i startą gałkę muszkatołową, po czym wlać do pozostałego mleka. Przelać do rondelka z grubym dnem, dodać mleko z mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje - gotować 1 minutę. Krem powinien zgęstnieć, ale nadal być stosunkowo rzadki. Najlepiej sprawdzić dotykając powierzchnię kremu łyżką od spodu. Jeśli ją oblepi i nie będzie spływał - jest ok. Przykryć, przestudzić, po czym zmiksować.
Umyć truskawki i dokładnie osączyć. 8 w miarę równych i pięknych sztuk odłożyć do dekoracji, resztę obrać z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości owoców.
Połowę biszkoptów rozłożyć na spodzie szklanej miski (można docinać wg uznania, gdyby trzeba było zatkać jakąś dziurkę), skropić amaretto i rozłożyć połowę truskawek. Wylać na nie połowę kremu angielskiego i powtórzyć operację. Czyli biszkopty, amaretto, truskawki i na końcu krem. Całość włożyć do lodówki na jakiś czas, aby krem zupełnie wystygł, a biszkopty zdążyły nasiąknąć likierem.
Ubić śmietanę na sztywno. Wierzch deseru ozdobić rozetkami bitej śmietany i odłożonymi truskawkami. Deser podawać schłodzony.