Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, jeżeli jest zbyt twarde ,dodać trochę kwaśnej śmietany, zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopniprzez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika gdy nabierze złocistego koloru, ostudzić.KREM;żelatynę zalać 4 łyżkami wody, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i połączyć z jogurtem. Śmietanę ubić z cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz jogurtem połączonym z żelatyną. Poczekać aż stężeje. Gruszki obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Na ostudzonym cieście, posypanym łyżką czekolady, ułożyć gruszki, zalać je tężejącym kremem i posypać pozostałą czekoladą.