Przepis i sposób przygotowania na: Niskosłodzona konfitura z malin
Jeśli szukasz niepowtarzalnej konfitury o wyjątkowym smaku, to niskosłodzona konfitura z malin jest idealnym wyborem. Soczyste owoce, naturalna słodycz i przyjemna konsystencja sprawią, że będziesz wracać do tego smaku.
Maliny przebrać i oczyścić z szypułek. Delikatnie umyć kilkakrotnie zmieniając wodę. Odsączyć. Włożyć do garnka, przesypując cukrem i odstawić na 2-3 godziny.
Następnie rozgnieść owoce drewnianą łyżką na miazgę i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
Wrzącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pozostawić do góry dnem, aż wystygną.
Jeśli wolicie słodszą, to oczywiście można zwiększyć wg uznania ilość cukru.
Wyśmienita do gofrów.
SMACZNEGO :)