Kapusta kiszona, zasmażana

Kapusta kiszona, zasmażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg kapusty kiszonej, sałatkowej

    1/2
  • jabłka

    1/2
  • plastry boczku wędzonego grubości 1 cm

    2
  • łyżka mąki pszennej

    1
  • pieprz mielony, odrobina cukru

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać 1 szkl. wrzątku, odstawić na ok. 1 godzinę. Gdy zmiękną odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę przesiekać, włożyć do rondla dodając liść laurowy, ziele angielskie. Wlać wodę z moczenia grzybów, dołożyć grzyby i dusić ok. 20 min.. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, wytopić go i zrumienić na skwarki, zdjąć na spodeczek a na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Gdy ta zmięknie wsypać mąkę, wymieszać, zalać 0,5 szkl. gorącej wody, roztrzepać aby nie było grudek i przełożyć do kapusty, dodać też starte jabłko. Doprawić pieprzem i ew. odrobiną cukru, dusić jeszcze ok. 20 min. - nie solę, ponieważ kapusta jest wystarczająco słona. Podając posypać skwarkami boczku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kniebieska

19.03.2012 15:02
no no dobrze wygląda

IZABELA29

10.06.2011 14:38
swojski smak

Agnik

07.06.2011 14:18
mniam

buksiak12

04.09.2010 13:22
super

buksiak12

04.09.2010 13:22
super

Dorota71

04.09.2010 09:11
to musi być pyszne

Dorota71

04.09.2010 09:11
to musi być pyszne

Emilia22

04.09.2010 08:25
smakowicie wygląda

Emilia22

04.09.2010 08:25
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat