Naleśniki pod gorgonzolą

Naleśniki pod gorgonzolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • szklanki mąki

    2
  • SZKLANKA MLEKA

  • sól

  • 2 łyżki oliwy

  • natka lub inne jakies ziołka (zeby były z drobinkami zieleni - wytrawne)

  • 1/2 kg pieczarek, borowików lub kurek

  • smietana mały kubek

  • pieprz

  • czosnek

  • cebula dymka

  • ser żółty

  • GORGONZOLA

  • śmietana

  • cos zielonego np. natka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki.
Nadzienie skałda sie z pieczarek, smietan, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymka; Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany, cos zielonego np. natki.
Nalesniki smażymy, przyprawiamy (sol pieprz, wscisniety czosnek), smażymy, gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos, przyprawiamy, ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojone zielona czesc dymki.
na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.polewamy sosem, czyli wczesniej podgrzana smietana (najlepiej taka do sosówa ale nie
słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi, przyprawiamy sola pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego i do piekarnika na 180%. Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

14.06.2012 23:31
Bardzo apetyczne.

Kasia77

18.02.2011 17:03
mniam

Joanna108

06.02.2011 21:16
Aż ślinka leci na sam widok...

bogumiła3

20.09.2010 16:13
super

eli_555

02.09.2010 12:29
Pyszna zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat