Szpinak zapiekany z kurczakiem

Szpinak zapiekany z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży lub mrożony

    200 g
  • kurczak

    100 g
  • masło

    30 g
  • czosnek ząbki

    4 szt.
  • kucharek

  • pieprz

  • przyprawa do kurczaka - ziołowa

  • bagietka

    1 szt.
  • ser gouda

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, sprasowany czosnek, pół płaskiej łyżeczki kucharka i szczyptę pieprzu, dusimy do miękkości.
Na osobnej patelni smażymy na oleju lub oliwie pokrojonego w małą kostkę kurczaka, posypując go najpierw mieszanką ziołową. Kiedy kurczak nabierze złotego koloru, dodajemy go do szpinaku, mieszamy. Całość przekładamy do kamionki do zapiekania, przysypujemy startym na tarce z dużymi oczkami serem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z pieczoną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

05.12.2010 16:12
jutro spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat