Chleb cypryjski

Chleb cypryjski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże

    20 g
  • oliwa z oliwek

    30 ml
  • woda letnia

    150 ml
  • ser cheddar

    200 g
  • mięta łyżka

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i oliwę. Drożdże rozpuścić w wodzie, powoli wlewać do mąki, aby składniki się połączyły. Mieszać przez 3 minuty, następnie przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać kolejne 5 minut.
Rozpłaszczyć ciasto, z wierzchu posypać pokruszonym serem i miętą. Zagnieść ciasto w kulę, przełożyć do posypanej mąką miski, odstawić pod przykryciem na godzinę.
Następnie wyjąć z miski, lekko spłaszczyć ręką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do zapiekania, znów odstawić na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb przed pieczeniem naciąć wkoło. Piec przez ok. 30-40 min. Chleb jest dobry, gdy opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kotlet

20.08.2011 23:26
muszę taki spróbować- koniecznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat