Przepis i sposób przygotowania na: Mini-klopsiki cielęce w sosie ze świeżych pomidorów
Pomidory włóż do miski, zalej wrzątkiem i wyjmij je po chwili. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Smaż mini-klopsiki, aż będą złociste. Dodaj na patelnię czosnek, smaż chwilę (uważaj, aby nie spalić czosnku - stanie się wtedy gorzki i popsuje smak całej potrawy!). Dodaj świeże pomidory i smaż kilka minut. Dodaj sok pomidorowy i gotuj całość (od czasu do czasu mieszając) przez kolejne 5-10 minut. Tuż przed podaniem dodaj do sosu 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj całość.
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj do makaronu 2 łyżki oliwy i łyżkę posiekanej natki pietruszki - wymieszaj makaron.
Na talerzach układaj pietruszkowy makaron i polewaj sosem z klopsikami. Danie posyp pozostałym parmezanem (ilość wedle uznania). Danie możesz też oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i przyozdobić listkami natki pietruszki.