Pyza smaży naleśniki

Pyza smaży naleśniki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej luksusowej

    3
  • szkl. zimnego, tłustego mleka

    1
  • szkl. zimnej wody

    1-1,5
  • jajka

    3
  • płaska łyżeczka soli

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem (ja robię to mikserem na wolnych obrotach). Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Jeśli nadzienie ma być słodkie to możemy do ciasta dodać 1-2 torebki 8g cukru wanilinowego, jeśli farsz będzie mięsny czy warzywny - do ciasta możemy dosypać trochę sproszkowanych ziół. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją kawałkiem słoniny nadzianej na widelec albo wlewam odrobinę oleju, rozprowadzam go po całej powierzchni a nadmiar zbieram zwiniętym w wałeczek ręcznikiem papierowym. Wlewam ok. 1/2 chochelki ciasta (trzeba samemu, metodą prób i błędów, dopasować ilość ciasta do posiadanej patelni) i szybko poruszam nią na boki aby ciasto równomiernie pokryło dno. Jeśli wlejecie zbyt dużo ciasta, nadmiar można zlać. Jeśli jest go zbyt mało, szybko nabierzcie jeszcze trochę i wlejcie na patelnię przechylając nią. Smażę naleśnika aż jego brzegi zaczną odstawać od patelni, podważam drewnianą łopatką i ostrożnie przewracam na drugą stronę, ale tylko na 3-4 s., i zsuwam na talerz. Tak samo postępuję z kolejnymi, aż do wyczerpania ciasta. Ponieważ do ciasta dodałam olej, nie smaruję już patelni przed smażeniem kolejnych, ale jeśli boicie się, że naleśniki będą Wam przywierać to smarujcie patelnię przed każdym naleśnikiem. I tu słoninka (albo skórka od niej) świetnie się sprawdza. Gotowe naleśniki nadziewamy w/g gustu i własnego smaku. Zwijamy w rulony albo składamy w kopertę czy trójkąty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:40
myślę, nie nie każdy - zagląda tu też dużo młodych osób, które stawiają w kuchni pierwsze kroki

Smaczna_B

30.10.2013 16:50
i po co tyle opisywać , chyba każdy wie jak się naleśniki smaży

Smaczna_B

30.10.2013 16:49
a po co tyle tej wody , wyjdą ci opłatki a nie naleśniki

mdepfs

12.02.2011 16:04
sliczne

iknkirke

12.02.2011 14:19
smaczne

Henryka2

31.01.2011 00:13
Lubię naleśniki!

pawelek

23.01.2011 09:39
Pysznie wyglądają:)

Anita21

09.11.2010 12:02
bardzo lubię

Justyna223

30.09.2010 14:21
jakie cieniutkie, uwielbiam naleśniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat