Przepis i sposób przygotowania na: Casserole z kurczakiem, ziemniakami i czerwoną fasolą
• 2 łyżki oliwy
• sok z połówki cytryny
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 1/2 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
• Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz pokrojoną cebulę. Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka, włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
• Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut.