Naga kartoflanka

Naga kartoflanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapeluszy gąsówki nagiej

    10
  • liść laurowy

    1
  • szkl. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler starte na tarce jarzynowej albo pokrojone w słupki)

    3/4
  • łyżki masła

    2
  • szkl. śmietany 22%

    1/2
  • sól, odrobina pieprzu mielonego

    do smaku:
  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

dlaczego naga? bo z gąsówkami nagimi :-) - to pyszne grzyby, doskonałe do wielu potraw a w zupie smakowały wybornie!

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 5-10 min.. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby i smażymy razem 5-10 min. po czym przekładamy do ziemniaków. Dodajemy także warzywa i gotujemy 10 min. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, wlewamy do garnka, zagotowujemy i ...gotowe. Szybko i smacznie - ja tak lubię. Gąsówki są delikatne, ale mają swój specyficzny smaczek więc nie dodaję żadnych ziół żeby dobrze je czuć a ich lekko fioletowy kolor ładnie wygląda w zupie razem z czerwoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Puszcza

22.02.2013 12:44
cos pysznego

Kikiriki

15.07.2012 12:33
super

Justyna/Dzastus

10.07.2012 11:28
ekstra przepisik.

Goya

02.04.2012 18:19
super

Anna152

17.10.2011 07:35
smaczna

Agnik

07.05.2011 17:50
ciekawe

Gosia32

05.05.2011 17:45
mniam;]

Karolina92

27.04.2011 19:56
swietny pomysl :) a zdjecia grzybow dobrze ze sa, bo nie kazdy wie jak wyglada gasowka naga :)

Patrycja42

12.06.2010 22:11
Brak mi słów zdjęcie numer 2-3 i 4 to na pewno dania gotowe !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat