Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti zapiekane z kotlecikami

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron spaghetti
500 gramów
mięso mielone
30-50 dag
jajko
1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
10 łyżek
cebula
2 sztuki
pomidory bez skóry
400 gramów
śmietana 30%
200 mililitrów
Pieprz czarny mielony Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bazylia świeża
posiekana 2 łyżki
czosnek
2 ząbki
mozarella
15-20 dag
masło
1-2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
serek topiony
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti zapiekane z kotlecikami

Cebule obieramy, połówkę jednej ścieramy na drobnych oczkach tarki, resztę kroimy w drobną kostkę. Mięso mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami bułki tartej, startą cebulką, 1 łyżeczką pieprzu, suszoną bazylią, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą ok. 1 łyżeczki. Formujemy nieduże okrągłe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, rumienimy z obu stron na oleju - nie muszą być dobrze usmażone, będą się jeszcze piekły. Makaron gotujemy al dente w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy porządnie zimną wodą i dokładnie osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy cebulkę a gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pomidory razem z zalewą, dusimy 5-10 min.. Kiedy pomidory się lekko rozpadną, dodajemy serek topiony i śmietanę, mieszamy aby ser dokładnie się roztopił. Sos doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy świeżą bazylię. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, układamy zimny makaron formując z niego kilka \"gniazdek\" - tyle, ile mamy kotlecików. Makaron polewamy sosem, w każde gniazdko wkładamy kotleta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy ok. 30 min.. Następnie zdejmujemy folię a wierzch potrawy posypujemy startym serem, zapiekamy kolejne 10-15 min. Podajemy na gorąco, dzieląc na porcje - gniazdka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marek6 01.09.2011 14:53
super
Ewa104 20.03.2011 15:16
Zapiekanki ,tak jak u Ciebie, w moim domu cieszą się entuzjazmem rodzinki.
SmacznaPyza 03.12.2010 08:42
u mnie w domu wszelkie zapiekanki są bardzo mile widziane :-)
kasiurek 03.12.2010 07:59
ciekawy pomysł, wypróbuje na pewno:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak