Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1/2 kg
woda 240 ml
twaróg 1/2 kg
masło 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem praską do ziemniaków najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa ). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem tak by farsz nie był mdły
.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i wymieszać składniki. wlewać powoli ciepłą wodę, mieszając ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na stolnicy oprószonej delikatnie mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami do osolonego wrzatku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 30.04.2011 07:12
Moje ulubione . Jak byś mogła jeszcze podać proporcje składników farszu i ciasta i na ile ciasta ile farszu trzeba zrobić bo tak to ktoś kto nigdy ruskich pierogów nie robił to ich nie zrobi bo nie będzie wiedziec ile czego ma brać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak