staropolska śliwowica

staropolska śliwowica

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki z pestkami

    40 dkg
  • spirytus(90%)

    1 l
  • woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki utłuc w moździerzu razem z pestkami na jednolitą masę,zalać spirytusem i zamknąć.Odstawić słój w ciepłe miejsce na 4-5 dni.Codziennie potrząsać słojem.Ostatniego dnia-bez potrząsania-zlać nalewkę i przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę.Śliwkową masę zalać przegotowaną wodą,energicznie potrząsając i odstawić na 2 dni.Uzyskany płyn przefiltrować i dodać do odstawionego uprzednio alkoholu.Odstawić przynajmniej na pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

23.02.2013 08:05
lubię

Kate131

21.09.2011 09:37
bardzo dobre

ewelina63

13.12.2010 14:53
pycha

noculos

29.07.2010 11:41
mocno grzeje ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat