Pizzeriny

Pizzeriny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej + 1 łyżeczka soli

    3
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • łyżki oliwy do ciasta + 2 łyżki do farszu

    3
  • szkl. wody

    1
  • łyżeczka cukru

    1
  • szkl. gęstego przecieru pomidorowego

    1/2
  • cebuli

    1/2
  • dużych pieczarek

    4-5
  • dkg sera żółtego

    20
  • oregano

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę podgrzewamy, wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i łyżkę mąki, odstawiamy na ok. 15-30 min. aż ruszą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zioła, wlewamy oliwę i rozczyn, zagniatamy sprężyste, odstające od ręki ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 40-60 min.). W międzyczasie ścieramy ser na tarce, oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, podsmażamy aż zaczną się rumienić, dodajemy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli i odparuje ew. reszta wody z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, odstawiamy aby przestygły. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty o boku dł. ok. 10-12 cm (pomogłam sobie przykładając kwadratową przykrywkę od pudełka plastikowego). Środek każdego smarujemy po skosie przecierem pomidorowym (ok. 1 łyżeczki), posypujemy startym serem i kładziemy czubatą łyżkę pieczarek. Pozostałe dwa wolne końce zawijamy do środka tak aby na siebie zachodziły i zlepiamy je - można wsunąć pod nie szeroki nóż i zlepić końce przyciskając do niego. Wierzch smarujemy, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. Pizzeriny układamy luźno na blasze i pieczemy ok. 15-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Podajemy prosto z pieca lub po przestudzeniu. Dobre są nawet na zimno. Z tej ilości składników otrzymamy ok. 8-10 szt.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

16.11.2013 23:34
zgadza się, na takim cieście też robię pizzę :)

Anonimowy

16.11.2013 16:55
wykorzystałam tylko przepis na ciasto i jest idealne do cieńkiej pizzy!

SmacznaPyza

01.10.2013 21:33
to prawda, i lepsze od kupnych gotowców

plocia

15.09.2013 12:44
Proste i smaczne, na kolacje w sam raz.

cukiereczek

28.05.2012 09:25
smaczne

agogo2

22.11.2011 21:37
dobre

Agnik

22.10.2011 18:04
pychota

Ewelina36

28.09.2011 09:49
bardzo smaczne

ajres

28.08.2011 11:45
polecam

ajres

28.08.2011 11:45
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat