Sałatka kolorowa

Sałatka kolorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    1
  • ogórka zielonego tzw. węża

    1/2
  • g kukurydzy konserwowej

    200
  • marchewka

    1
  • liście sałaty karbowanej (raczej dla ozdoby)

    2-3
  • czubatych łyżek posiekanych świeżych ziół - ja dodałam koperek, natkę i cienki szczypiorek

    3-5
  • Sos sałatkowy:

    1 opakowanie (koperkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu mieszając wszystkie składniki w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy energicznie przez kilka sekund. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), sałatę lodową rwiemy palcami na mniejsze kawałki albo kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórka, ze skórką, kroimy w ćwierć plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, sparzamy. W misce mieszamy sałatę lodową, pomidora, ogórka, marchew, cebulę, osączoną kukurydzę, zioła. Polewamy całość sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy, przybraną liśćmi sałaty karbowanej, jako surówkę do dań obiadowych albo jako przystawkę. Można, jak najbardziej, przygotować samodzielnie sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i doprawiając do solą, cukrem i mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marcela

22.07.2012 19:09
mmmmmmniam

Anna133

09.03.2012 19:01
a ja w ogóle uwielbiam sałatki :)

Monika111

14.09.2011 09:11
Świetna i napewno pyszna! :)

Koper

06.08.2011 09:01
Lubię takie kolorowe sałatki, ale sos zazwyczaj robię sama :)

Gosia32

10.05.2011 07:34
pycha;]

Ewa104

12.09.2010 13:09
Kolorowa i pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat