Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy sernik królewski
* 500g mąki
* 200g masła
* 200g cukru pudru
* 1 łyżka smalcu
* 1 jajko
* 4 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej (18%)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto wyrobić na 2 części (mniejsza i większa), wlać do woreczków i zamrozić (minimum 3h).
MASA SEROWA:
* 2kg twarogu półtłustego
* 10 jajek
* 1,5 kostki masła
* 2 cukry waniliowe
* 2 szklanki cukru pudru
* 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
Żółtka rozdzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami, budyniem, masłem i twarogiem. Do ubitej masy dodać ubite na pianę białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Pokruszyć zamrożoną część kakaową (większa), wylać część serową i znowu pokruszyć część kakaową.
Piec 1h w 180C.
Przepis na dużą blachę.