Makaron Pyzy

Makaron Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czubate szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu

    4
  • żółtka

    3
  • łyżeczki soli

    1/2
  • łyżeczki mielonej kurkumy

    1/3
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wbijamy dwa całe jajka i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto - jeśli czujemy, że jest zbyt suche można dodać 2 łyżki zimnej wody - jeśli jajka są duże to woda nie będzie potrzebna. Z jajkami różnie bywa, czasami żółtka są blade (szczególnie te z jajek fermowych), ale możemy zastosować małą sztuczkę aby makaron był żółty. Po prostu do mąki dodajemy 2-3 szczypty kurkumy - nie zmieni nam smaku a kluski będą miały ładniejszy kolor. Ciasto trzeba wyrobić aby było zwarte i sprężyste, ale nie wymaga to wiele wysiłku. Po wyrobieniu zawijamy je w ściereczkę i odkładamy na 30 min. Potem dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją i rozwałkowujemy cienko, przewracając płat ciasta na obie strony i podsypując blat mąką. Ja takie rozwałkowane placki układam na czystych lnianych, ściereczkach, na 2-3 godz., aby obeschły. Dopiero potem zwijam w rulony albo kroję w paski szer. ok. 5-8 cm i siekam na takie kluski jakich potrzebuję - cienka nitka do rosołu, grubsze do pomidorowej, szerokie wstążki do sosu...możecie zrobić tak, jak chcecie. Pokrojone kluski leżą luźno rozrzucone na ściereczkach i czekają na ugotowanie. Świeży makaron gotuje się tylko chwilę, szczególnie te cienkie nitki. Surowe, pocięte dowolne kluski można wysuszyć zupełnie i jakiś czas przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

12.06.2012 09:19
smak dzieciństwa

jogobella23

02.05.2012 15:13
super

wedith1

31.03.2011 17:42
a lubie domowy makaron, do domowego rosołku, super!

Emilia22

15.09.2010 09:36
wygląda apetycznie,lepiej niż kupny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat