Cielęcina mielona z dzikim ryżem

Cielęcina mielona z dzikim ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż dziki

    10 dag
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • włoszczyzna

    1 szt
  • woda

    1,50 l
  • sól

  • świezo zmielony czarny pieprz

  • przyprawa do cielęciny

  • natka pietruszki

    2-3 łyżki
  • cielęcina

    40 z kością
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, czosnek obrać, zmiażdżyć, włoszczyznę obrać, zalać wodą, gotować na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie; następnie je wyjąć. Do wywaru włożyć cielęcinę, dalej gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso i warzywa zmielić. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać szczyptę przyprawy do cielęciny i czosnek. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę. Dodać masło, wymieszać, wrzucić mięso z warzywami, starannie wymieszać. Dodać ryż i kilka łyżek rosołu, aby potrawa nie była za sucha. Mocno zagrzać, podawać na gorąco. Przed podaniem posypać posiekana natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat