Przepis i sposób przygotowania na: Wafle pieguski
kilka plasterków wędzonej, parzonej piersi z kurczaka
kilka łyżek groszku konserwowego
1 jajko na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki i koperku
2 garstki kiełków rzodkiewki
2 łyżki serka śmietankowego z ziołami
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku: sól, pieprz ziołowy
do przybrania: listki natki, sałata
sposób przygotowania: Obrane ze skorupki jajko i wędlinę pokroić w drobną kostkę. Dodać 3/4 groszku, posiekane kiełki i zieleninę. Dodać także serek wymieszany z jogurtem i dokładnie połączyć z masą, ale tak żeby nie rozgnieść groszku. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wafle przekroić na połówki, nałożyć masę. Udekorować pozostałym groszkiem i listkami natki.