cukinia faszerowana ryżem w sosie pomidorowym

cukinia faszerowana ryżem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    200 g
  • ryż

    15 g
  • olej

    20 g
  • cebula

    50 g
  • natka pietruszki

    5 g
  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona

  • sos

  • Wywar:

    30 g
  • pomidory

    30 g
  • cebula

    12 g
  • tłuszcz

    5 g
  • mąka

    5 g
  • śmietana

    30 g
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyć cukinię i wydrążyć.. przygotować zasmażkę, dodać ryż opłukany zimną wodą oraz pokrojony w kostki wydrążony miąższ, dodać przyprawy, podsmażyć. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinię, po czym ułożyć ją w formie, dodać trochę wody i piec w piekarniku. Pod koniec pieczenia polać sosem pomidorowym: cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu, pomidory pokroić na cząstki, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zimny wywar rozmieszać z mąką, dodać do pomidorów i zagotować. dodać śmietanę i przyprawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat