Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe z konfitura

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyż
Biszkopt orzechowy:
jajko 5 szt
cukier 5 łyż
mąka 5 łyż
orzechy 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyż
masa
margaryna 1 szt
cukier 4 łyż
budyń śmietankowy 1 op
galaretka cytrynowa 1 op
sok z wiśni 1 litr
galaretka wiśniowa 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe z konfitura

Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy, pieczemy ok.40min w temp160-180st.
Tak samo robimy drugi biszkopt, dodając orzechy zmielone.
Budyń gotujemy ba wodzie. Do gorącego wsypujemy cukier i galaretkę cytrynową. Mieszamy i studzimy. Miksujemy margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wykładamy na jasny biszkopt, przykrywamy biszkoptem orzechowym i smarujemy pozostałą masą. Sok zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretki wiśniowe, odstawiamy. Na cieście rozsmarowujemy konfiturę i zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak