Grzybki ptysiowe

Grzybki ptysiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej

    1
  • g masła albo margaryny

    50
  • szkl. wody

    1
  • szczypta soli

    1
  • jajka

    4
  • szkl. cukru pudru + 3-4 łyżki do śmietany

    1
  • łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek - do polewy + 4 czubate łyżeczki - d1 do śmietany

    1
  • łyżka gorącej wody do polewy

    1
  • szkl. śmietanki kremówki 36%

    1,5-2
  • op. śmietan-fixu 9g

    2
  • łyżeczki posypki czekoladowej

    2-3
  • cukier wanilinowy

    8 g
  • rum

    3-4 (do polewy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest z nimi troszkę roboty, ale efekt bardzo fajny!

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Upieczone ciastka wyjąć, w kapeluszach od spodu zrobić otworek na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudzić. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarować też lekko jeden z końców trzonków i obsypać je posypką czekoladową, taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniamy kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki mocujemy w otworach, przez które napełnialiśmy kapelusze śmietaną i ...podajemy. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

01.07.2013 10:52
nie, nie przesada - w takiej temperaturze właśnie piekę takie ciastka

Smaczna_B

29.06.2013 15:56
chyba temp.220 stopni to przesada

miki47

06.01.2013 17:48
ładne

Anna133

22.05.2012 19:56
fajnie takei róznej wielkości

Agiatis

11.05.2012 23:03
super pomysł;)

Andysz

06.05.2012 16:15
mniammm;)

gosia561

25.03.2012 20:31
ale apetyczne pyszności

Małgorzata77

26.07.2011 09:13
no cudnie Ci wyszły...

wiola28a

14.03.2011 17:22
super..mniam

Barbara/zuza22_85

06.03.2011 12:27
bardzo pracochłonne ale świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat