Galaretka z papryką i jajeczkami

Galaretka z papryką i jajeczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej

    4
  • strąka papryki żółtej

    1/2
  • strąka papryki czerwonej

    1/2
  • strączka papryczki chili

    1/2
  • jajeczek przepiórczych

    8
  • bulion warzywny

    1 l
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka, opcjonalnie
  • ocet jabłkowy

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zanim zaczniemy przygotowywać składniki wstawmy do lodówki 4-5 filiżanek albo miseczek, w których będą zastygać galaretki. Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Chili posiekać bardzo drobniutko. Ogórki pokroić w kostkę. Wrzący bulion doprawić octem i cukrem, ew. solą, wrzucić papryki, zagotować i zdjąć z ognia. W gorącym rozpuścić żelatynę, ostudzić, dodać ogórka. Gdy całość będzie chłodna nalewamy po 3 łyżki do każdej filiżanki, wstawiamy do lodówki aby zastygło. Następnie układamy po 4 kawałki jajeczka i zalewamy 4-ma łyżkami płynu, wstawiamy do lodówki aby zastygło. Na wierzch, w równych ilościach, reszta płynu - i znów do lodówki. Najlepiej przygotować galaretki na kilka godzin przed podanie aby dobrze stężały. Możemy je podawać w filiżankach, z kleksem majonezu na wierzchu i listkami koperku. Możemy je wyjąć i podawać na talerzykach. Aby wyjąć galaretki z naczynia zanurzamy filiżanki do 4/5 wysokości w gorącej wodzie na 5 s., potem sprawdzamy czy brzegi odchodzą. Jeśli nie, operację \"zanurzenie\" powtarzamy. Galaretki mają świeży, dość ostry smak i są doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

02.05.2012 20:47
fajne bez mięska

IZABELA29

25.02.2011 16:59
oczywiście mi się

IZABELA29

25.02.2011 16:58
na jutro by mis ie przydały na imprezkę

MAŁY

24.02.2011 15:57
z koperkiem ,,,

Ewelina47

23.12.2010 10:34
mniamm

Henryka2

18.09.2010 01:48
Pięknie wygląda!

Agnieszka172

17.09.2010 21:21
super, bardzo je lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat