Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :

Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartka kurczaka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek wielkości pietruszki
  • por

    1/3 białej części
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • pęczak

    1/2 szklanki
  • szczaw pokrojony w paseczki

    2 szklanki
  • koper pokrojony

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 do smaku
  • woda

    4 szklanki
  • bulion drobiowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu. Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie szkodzi a nie gęstnieje .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

banditka

30.09.2010 19:39
zdrowa zupa

banditka

30.09.2010 19:39
zdrowa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat