Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zielone risotto

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio
150 gram
cukinia
1 zt
seler naciowy
1 gałązka
cebula czerwona
1 szt
szpinak świeży
1 garść
oregano
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
masło
1 łyżeczka
wino
1/4 szklanki
wywar warzywny
1/2 litra
oliwa
1 łyżka
tymianek
1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto

Cukinie kroimy w półplasterki, seler w krążki. Cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż, tymianek, oregano, posolić, pieprzyć i smażymy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodajemy plasterki cukinii i seler naciowy. Podlać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać listki szpinaku i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 20.08.2011 21:04
fajny pomysł z tą cukinia, a wywar warzywny dolewasz zimny, czy goracy?
eli_555 27.05.2011 23:18
pycha
Nina7 05.04.2011 11:46
na pewno by mi smakowało:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak