Ciasto Charlotte

Ciasto Charlotte

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawek

    3/4 kg
  • mocnej miętowej herbaty

    1/2 szkl
  • sok z 1 cytryny

  • cukru pudru

    15 dag
  • żelatyny

    1 łyżks
  • śmietany kremówki

    500 ml
  • cukru pudru

    5 dag
  • cukier waniliowy

  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki. Biszkopty maczaj w herbacie wyłóż nimi dno i boki okrągłej formy. Wstaw na 3 godz. do lodówki. 3/4 truskawek zmiksuj z sokiem z cytryny na mus. Przetrzyj przez sito, dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody Mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź lekko. Mocno schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier puder i waniliowy. Bitą śmietanę wymieszaj z ostudzonym purée. Masą napełnij formę wyłożoną biszkoptami. Wstaw ją ponownie do stężenia do lodówki. Wierzch charlotte udekoruj truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

03.11.2011 07:47
pycha

iga2

23.08.2011 23:56
pyszności

Maryś1

07.07.2010 21:54
Fajne

Marta98

19.06.2010 18:25
Super przepis na sezon truskowkowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat