Makowiec cygan

Makowiec cygan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dkg
  • jajka

    8
  • grysik

    6 łyżek
  • cukier puder

    25 dkg
  • miód

    10 dkg
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • kakao

    3 dkg
  • cynamon Prymat

    trochę
  • mak

    30 dkg
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczony letni miód, następnie dodać po 1 żółtku i zmielony dwa razy mak. Potem dodać pianę wymieszaną z sodą, mąką ziemniaczaną, kakaem i cynamonem. Wszystko lekko wymieszać i piec.
Masa: 40 dkg masła, 30 dkg cukru pudru, budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 całe jaja, sok z cytryny, paczka biszkoptów, galaretka.
Jajka, budyń i mąkę ubić trzepaczką, zalać wrzącym mlekiem i mieszając gotować. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z ostygniętym kremem, dodać trochę soku z cytryny. Placek przekroić na połowę, posmarować masą, układać na przemian w skos - biszkopty i galaretkę. Wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem. Polać polewą z kokosem i orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

20.08.2010 00:04
super

IlonaAlbertos

14.06.2010 00:08
Bardzo fajne połączenie składników. Przepis wart jest wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat