Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

RYBA z nutką orientalną

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna
1 szt.
ząbki czosnku - pokrojone w plastry
2-3 szt. (lub więcej)
świeża papryka (zwykła lub ostra)
1 szt.
sól, pieprz, ostra papryka
do smaku
oliwa
do skropienia ryby
cebula
1 szt.
główka czosnku
1 szt.
śmietana 22% (szef kuchni)
200 ml
oliwa
50 ml
kumin
1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku
płatki migdałowe
100 słupki
mrożony szpinak
1 op.
ryba
500 (świeża)

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA z nutką orientalną

RYBKA - rybę dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu i solimy; skrapiamy obficie sokiem z całej cytryny. Czosnek(2-3 ząbki lub więcej)kroimy w plasterki, paprykę w paseczki/talarki i rozkładamy na rybie. Polewamy oliwą. Jeśli używamy normalną paprykę (nie ostrą) należy kawałki ryby oprószyć ostrą papryką. Odstawiamy w chodne miejsce.
Następnie rybę przekładamy do blachy, wyłożonej folią aluminiową, zalewamy powstałym sosem, i pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 160 stopni.

SOS SZPINAKOWY - cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek (cała główkę) przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni/w garnku, rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulkę;dodajemy czosnek a po chwili kumin, paprykę ostrą i słodką, mieszamy. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut.Po czasie, dodajemy migdały, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Jeśli ryba i szpinak ugotuje się/zapiecze w tym samym czasie od razu podajemy (na szpinak wykładamy rybkę)...ale ja najpierw zapiekam samą rybę a poźniej jeszcze raz na szpinaku.Na blachę wykładamy szpinak, a na niego kawałki ryby, z czosnkiem i papryką i zalewamy powstałym sosem z pieczenia ryby. Zapiekamy kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 16.01.2012 09:52
wspaniała
Ewa104 09.08.2011 14:42
Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.
Ewa104 09.08.2011 14:42
Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.
Mysiunia 15.05.2011 08:37
bardzo ciekawie się prezentuje i pewnie bardzo smaczne:)
IlonaAlbertos 28.03.2011 00:07
Bardzo fajne połączenie ;)
jolaxa1 20.01.2011 21:47
kiedys pewnie wyprobuje :)
Aida 23.06.2010 08:53
no jak nie lubi to nic na siłę :) choć potrawa smaczną jest :)
SmacznaPyza 22.06.2010 09:28
nie, ze szpinakiem to raczej nie dla mnie - świeży lubię, ale gotowany to już nie bardzo :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak