Przepis i sposób przygotowania na: Torcik morelowo-ryżowy
SKŁADNIKI OD 7-14 SĄ NA MASĘ RYŻOWĄ.
SKŁADNIKI OD 15-18 TO DODATKI.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, cukier i mleko. Zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną margarynę i wyrobić. Ciasto rozwałkować i wyrobić nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwać i zapiec w gorącym piekarniku. Następnie cienko posmarować ciasto dżemem morelowym i posypać rozdrobnionymi kawałkami ciastek lub herbatników (dzięki nałożeniu tej warstwy ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców). Ułożyć osączone połówki moreli wypukłą stroną do dołu, tak by nachodziły na siebie. Przygotować masę ryżową. Jajka i żółtko ubić z cukrem na parze, ostudzić, wymieszać z utarta na puch margaryną, dodać ryż i budyń, jeszcze raz wymieszać.
Przykryć morele masą ryżową. Piec ok 40 minut w temp 200 stopni C. Upieczone ciasto posmarować podgrzanym dżemem morelowym, ewentualnie także lukrem utartym z cukru pudru i koniaku. Na koniec posypać torcik posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.