Bułeczki czosnkowe by Yvonne

Bułeczki czosnkowe by Yvonne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    2i1/2 szklanki
  • czosnek

    5 ząbków
  • fruktoza

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • Na wierzch:

  • mleko

    20 ml
  • sól

  • kminek Prymat

  • drożdże świeże

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować szklankę mleka, dodać do niej bardzo drobno posiekany czosnek. Zdjąć z ognia, wymieszać, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać do miski, dolać drugą szklankę mleka (zimnego), wymieszać, dodać 2 szklanki mąki, pokruszone drożdże, fruktozę, oliwę oraz sól. Wyrobić luźne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta uformować kulę. Posypać ją kilkoma łyżkami mąki, odrywać po kawałku i formować bułeczki (okrągłe lub podłużne). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać na niej bułeczki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem (najlepiej przy pomocy pędzelka), naciąć każdą w 3 miejscach, następnie posypać solą i kminkiem (jeśli ktoś nie lubi kminku, można nie dawać). Piec 25 minut (bez termoobiegu, używając grzałki górnej i dolnej, na drugim od dołu poziomie piekarnika).

Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia chleba.
Z podanych składników wychodzi ok. 10 średniej wielkości bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babciagramolka

25.03.2011 16:56
Zamawiam 2 na jutrzejsze śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat