Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Paluszki orzechowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
5 sztuk
cukier
30 dag
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
folia do pieczenia/pergamin
orzechy laskowe
40 sztuk
orzechy laskowe
25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki orzechowe

Białka ubić na sztywną pianę, dodając sukcesywnie cukier i cukier waniliowy. 5-6 łyżek ująć i pozostawić do przyozdobienia. Do pozostałej masy bezowej dodawać stopniowo zmielone orzechy, cały czas ubijając. Lekko wilgotnymi rękami uformować z ciasta małe pałeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, wyłożoną folią.
Na każdą pałeczkę wydusić nieco masy bezowej i wcisnąć w nią jeden cały orzech. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym do temp 150 stopni C piecyku. W połowie czasu pieczenia przykryć ewentualnie blaszkę pergaminem, aby pianka na czubku pozostała biała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak