Przepis i sposób przygotowania na: Strucla jabłkowa ze śmietaną
SKŁADNIKI OD 5-12 SĄ NA NADZIENIA.
SKŁADNIKI OD 13-16 SĄ NA ŚMIETANĘ.
1. Masło stopić. Wymieszać mąkę i sól, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, dodając 1/2 szklanki wody (ciasto musi odklejać się od dna miski). Ciasto wyrobić mocno, następnie uderzać nim o stolnicę, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę, posmarować masłem. Miskę przepłukać wrzącą wodą i przykryć nią ciasto. Tak pozostawić je na 30 minut.
2. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, wyjąc. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, cukrem, migdałami, rodzynkami i cynamonem.
3. Ciasto rozwałkować cienko na wysypanej mąką ściereczce (ok 40x50cm). Posmarować masłem i posypać panierką. Jabłka tak ułożyć na cieście, aby dookoła został 3-4 cm margines. Długie brzegi założyć do środka i zawinąć struclę za pomocą ściereczki, zaczynając od wąskiego brzegu. Przełożyć ostrożnie na blachę wyłożona pergaminem. Posmarować masłem i piec w uprzednio nagrzanym do 225 stopni C piekarniku ok 40 minut. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.
4. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Śmietankę ubić nie całkiem sztywno, podczas ubijania dodawać stopniowo cukier. Domieszać imbir. Struclę podawać jeszcze ciepłą, posypaną cukrem pudrem. W osobnym pucharku podawać śmietankę imbirową.
Smacznego :)