Placek orzechowy

Placek orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    40 g
  • jajka

    6 szt
  • cynamon mielony

    1 łyżka
  • marmolada

    250 g
  • orzechy włoskie

    350 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Orzechy wymieszać z mąką i cynamonem. Żółtka utrzeć, wsypać orzechy z mąką, dodać marmoladę i wodę (2 łyzki). Białka ubić, dodać do nich trochę ciasta z orzechami, następnie tę pianę dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 20 cm. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smakoszek

23.01.2013 16:28
lubię ciasta orzechowe

Grazyna0211

22.10.2012 13:43
zapowiada się smaczne ciasto

jeanette_v

05.06.2012 18:31
Super!.

Ada-Gaba

10.03.2012 06:53
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat