Przepis i sposób przygotowania na: Razowiec na zakwasie
Połowę mąki pszennej razowej wymieszaj z solą i 6 łyżkami wody. Przykryj i odstaw na ok 3-5 dni w ciepłe miejsce (temp co najmniej 20 stopni C). Następnie dodaj pozostałą mąkę pszenną razową i kilka łyżek wody. Wymieszaj drewnianą łyżką i ponownie odstaw na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia w dużej misce wymieszaj mąkę na ciasto: pszenną i żytnią oraz sól. Wlej zakwas i oliwę. powoli dolewając wodę (ok 450 ml) wyrabiaj rękoma ciasto przez 15 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsc na 90 minut.
Foremki keksowe posmaruj olejem i wysyp otrębami. Ciasto wyrób i podziel na dwie porcje. Przełóż do przygotowanych foremek. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Na wierzchu każdego bochenka tępą stroną noża zrób kratkę. Chleb wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 220 stopni C. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temp do 170 stopni C i piecz jeszcze 45-60 minut.