Szparagi z boczkiem w śmietanie

Szparagi z boczkiem w śmietanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagów

    pęczek
  • wędzonego boczku

    kilka plastrów
  • śmietana

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • sok z cytryny

  • zioła prawansalskie

  • gałka muszkatułowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obieramy i obcinamy im końce. Gotujemy ok. 7-10 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odlewamy. Kroimy na kilku centymetrowe kawałki.



Boczek kroimy na pseczki, podsmażamy, aż zacznie się rumienić. Jeśli jest bardzo chudy, to dajemy trochę oliwy. Jak się boczek zrumieni, wrzucamy szparagi i smażymy też aż zaczną się lekko rumienić.



W międzyczasie śmietanę doprawiamy gałką, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Wlewamy do szparagów, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat