Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane ciasto

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1,5 szklanki
wiórki kokosowe 1,5 szklanki
cukier puder 1i1/3 szklanki
masło 35 dkg
sok z buraków 1 łyżeczka
lukier
cukier puder 2/3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
Biszkopt czekoladowy 1 szt
woda 1 (wrząca)
wódka 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane ciasto

Można użyć gotowego spodu biszkoptowego lub upiec biszkopt z kakao i przekroić go na 3 części (jak na tort).
Kaszę zalać wódką, wymieszać, zostawić na 90 minut. Wsypać wiórki, wymieszać i zostawić na kolejne 30 minut. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce masę z kaszy ciągle miksując. Odłożyć 6 łyżek masy, dodać do nich sok i dokładnie wymieszać (za pomocą miksera). Na pierwszą część spodu wyłożyć masę różową, przykryć drugą częścią spodu, wyłożyć masę białą, przykryć pozostałym biszkoptem. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem cytrynowym. Polukrować ciasto i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Podawać schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.09.2011 11:03
Pycha
kochanyptysiu 08.07.2011 22:53
uwielbiam ciacha z biszkoptem i kaszka manna
Barbara40 01.04.2011 19:11
Czy kaszka manna ma byc surowa ? zainteresowalam sie tym ciastem, ale nie jestem pewna, czy dobrze zrozumialam.
ewasylwia 21.03.2011 11:23
ładnie wygląda
Gosia40 21.03.2011 11:16
Pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak