Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy z suszoną żurawiną
* kurczak cały, bez piersi (lub z piersią),
* cytryna - 1,
* żurawina suszona - 2 łyżki (lub więcej),
* czosnek nieobrany - 2 ząbki;
*
* Marynata:
* oliwa z oliwek, dobrej jakości - 80ml (lub 100ml gdy pieczemy z piersią),
* sok z wyciśniętej cytryny,
* tymianek suszony - łyżeczka,
* bazylia suszona - łyżeczka,
* oregano suszone - łyżeczka,
* wino śliwkowe - 3 łyżki (lub 50ml wina białego),
* sól - ok 2/3 łyżeczki,
* pieprz ziołowy,
* szczypta imbiru;
*
* pieprz świeżo mielony,
* folia do pieczenia.
*
*
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę, wymieszać wszystkie składniki razem. Kurczaka podzielić na porcje, umyć i dobrze ususzyć za pomocą ręcznika papierowego. Połączyć z 2/3 ilosci marynaty i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc ( tak było w przepisie, ja jednak upiekłam kurczaka bezpośrednio po przyprawieniu). W naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje kurczaka, dodać nieobrany czosnek. Cytrynę umyć i osuszyć, następnie pokroić w ósemki i ułożyć miedzy porcjami mięsa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia polać mięso pozostalą marynatą. Kolejne 15-30 minut, piec bez przykrycia w 200-220 stopniach, do zrumienienia skórki (Czas może być nieco krótszy lub dłuższy, w zależności od piekarnika). W międzyczasie kilka razy polać kurczaka wytworzonym sosem, a na 15-20 minut przez zakończeniem pieczenia, dodać suszoną żurawinę i ponownie polać sosem, aby zmiękła. Podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką z salaty.