Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 50 dag
cukier 10 dag
mleko 1/4 l
żółtko jajek 3 szt
tłuszcz 6 dag
sól
cukier waniliowy 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z dżemem

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 25 dag mąki, starannie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto jest lśniące, wlewać stopniowo stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać cukier waniliowy. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta się zwiększy dwukrotnie, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę. Z ciasta formować krążki, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać i kształtować prostokątne bułeczki. Układać bułki zlepioną stroną do spodu w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Gdy bułeczki się zrumienią, wyjąć z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gonia555 01.04.2011 20:12
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak