Przepis i sposób przygotowania na: lasagne (tradycyjna)
Sos mięsny: na patelnie wkładamy mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Do mięsa dodajemy 2 sosy bolońskie z torebki, które przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, wszystko gotujemy jeszcze ok.5min
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. do masła, powoli wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos będzie gęstniał wlewamy resztę mleka. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwy: makaron, sos beszamelowy, sos mięsne , ser żółty itd. Na wierzchu makaron posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20-30 min.